Med fördel luftfritt – vacca mera
Helt luftfritt bjuder på en hel del fördelar. I alla fall om man är jägare. Det handlar om förvaring, men också om mörning och om tillagning.
Ett välutrustat kylrum är optimalt, men om man inte har det så kan en vacuumpackmaskin vara ett alternativ.
Har man möjlighet att hänga djuret de första tjugofyra timmarna någonstans där temperaturen ligger över 10° så kan man faktiskt efter det finstycka, vacca och låta köttet möra i kyl ända upp till fjorton dagar. Sedan är det dags att stoppa köttet i frysen.
De absolut lufttäta förpackningarna förlänger hållbarheten och köttet förlorar inte vätska i frysen utan förblir saftigt. Det är kanske inte självklart att frysta råvaror dunstar vatten, men så är det.
Vaccmaskinen kan också användas om man vill marinera köttet och till en speciell tillagningsmetod som kallas sous vide. Den spännande metoden, att tillaga kött på låg temperatur, finns all anledning att återkomma till. Men till dess, fundera lite på om vacuum kan underlätta din kötthantering.