Viktigast av allt
Journalistens återkommande fråga till kockarna är: Vad är viktigast i köket? Och det alltid återkommande svaret är: En bra kniv. Är ni förvånade? Knappast. Förvånande är det dock att nästan ingen tar det på allvar och följer upp tipset. Köken därute är fulla med usla knivar. Och rätt ofta av fina märken. Det spelar ingen roll för det är ju en slipfråga mycket mer än en märkesfråga. Också mindre exklusiva knivar kan vara helt okej om de är välslipade.
Ladda med ett vanligt stål- eller porslinsbryne. Hitta rätt vinkel och kör några drag varje gång du ska använda kniven. Varje gång? Precis! Så fort du lyfter kniven för att sätta den i något gott inleder du med ett snabbt svisch, svisch över eggen och voilà – svårare var det inte att åstadkomma det allra viktigaste.
Vill du veta mer om exakt hur, håll ut. Det kommer en film. En knivsliparfilm. Snart på en blogg nära dig!