Läckra recept på långkok
Funderar du på att testa att tryckkoka viltköttet? Det gör du rätt i. Här är några läckra recept.
Carnitas
för 6 personer
1 kg karré eller bogstek av vildsvin
8 vitlöksklyftor
1 medelstark färsk chili
1 Coca-cola, original
1 apelsin
1 lime
2 matskedar soja
1 matsked chilipulver
2 teskedar oregano
1 tesked spiskummin
1 tesked svartpeppar
1 tesked salt
1.Putsa köttet och skär det i tärningar. Salta köttet lätt innan du hettar upp olja i en panna och ger bitarna en fin stekyta. Lägg över dem i tryckkokaren.
2. Finhacka vitlök och chili. Lägg i kokaren och häll över colan. Pressa över saft från apelsin och lime. Lägg i alla kryddorna och sätt på locket. Koka köttet 35 minuter enligt föreskrifterna till din kokare.
3. Sänk trycket innan du öppnar tryckkokaren. Grytan kan ätas som den är, men vill du ha köttet karamelliserat så kan du lyfta det ur pannan och steka det hastigt i en panna.
4. Hetta upp lite olja i en panna. Lägg i köttet, i ett par omgångar, och låt det få fin färg. Coca-colan tillför en hel del socker som snabbt får en fin yta.
5. Servera med tortilliabröd, gräddfil och något eller några av tillbehören.
6. Gör du Carnitas utan tryckkokare måste koktiden förlängas upp mot två timmar.
Chili
för 6 personer
1 kg högrev eller bogstek av älg
1 matsked vetemjöl
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 öl, lager
1 matsked koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
½ dl chilisås
1 matsked chilipulver
2 teskedar koriander
2 teskedar spiskummin
1 tesked oregano
1 tesked chipotle, rökt chili
1 tesked ancho, chili
½ tesked salt
1.Putsa och skär köttet i tärningar. Salta lätt, rulla bitarna i mjöl och stek dem i en panna till de får fin färg. Lägg ner i tryckkokare.
2. Hacka lök och vitlök. Lägg i tryckkokaren tillsammans med övriga ingredienser.
3. Sätt på locket och koka enligt föreskrifterna på din modell. Efter 35 minuter är köttet mört. Låt trycket sjunka innan locket öppnas. Koka eventuellt ihop chilin något till en tjockare konsistens. Smaka av.
4. Chilin kan göras på samma sätt i gryta men då förlängs koktiden till två timmar.
5. Servera med uppvärmda tortillabröd, gräddfil och något eller några av tillbehören.
Mangosalsa
1 mango
½ röd lök
½ medelstark chilifrukt
1 lime
1 matsked olja
2 kryddmått salt
¹/3 kruka koriander
1.Tärna tomaterna smått. Finhacka lök och vitlök. Dela chilin och skrapa bort mellanväggarna innan den hackas mycket fint.
2. Lägg tomater lök och chili i en skål. Pressa över lime och rör i oljan. Smaka av med salt. Skär koriandern fint och blanda i strax före servering.
Guacamole
3 mogna avokados
1 liten tomat
1 rödlök
1 liten vitlöksklyfta
1 lime
2 kryddmått salt
1/3 kruka koriander
1.Mosa avokadon grovt med en gaffel. Skär tomaten i mycket små tärningar. Finhacka löken och pressa vitlöken.
2. Lägg i en skål, pressa över lime och salta. Skär koriandern fint och blanda i precis innan servering.
Pico de gallo
400 gram tomater
½ röd lök
1 vitlöksklyfta
½ mellanstark chilifrukt
1 lime
1 matsked olja
2 kryddmått salt
¹/3 kruka färsk koriander
1.Tärna tomaterna smått. Finhacka lök och vitlök. Dela chilin och skrapa bort mellanväggarna innan den hackas mycket fint.
2. Lägg tomater lök och chili i en skål. Pressa över lime och rör i oljan. Smaka av med salt. Skär koriandern fint och blanda i strax före servering.
LÄS OCKSÅ: Så funkar tryckkokaren