Laga gott av lax
Välkomna en favorit på tallriken. Lax är i ständig kamp med köttfärsen om förstaplatsen på våra vardagsmenyer. Och tacka för det. Inte många råvaror möter all världens kryddor i endräkt. Dessutom låter den sig stekas, malas, sotas och ugnsbakas utan minsta motstånd.
- Den knapriga fiskbiten gifter sig bra med heta grönsaker.
Knaperstekt lax med asiatisk sallad
(4pers)
600–800 g laxfilé av mittbiten
salt
1 liten gurka
2 avokador
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära
färsk chili
ett par kvistar färsk dill
2 msk neutral olja
1 msk soja, japansk eller thailändsk
saften av en limefrukt
sesamolja, några droppar
1. Fjälla laxbiten noga och dela den i fyra bitar. Snitta skinnet några gånger på varje bit, innan du saltar.
2. Halvera gurkan på längden. Ta bort kärnorna med hjälp av en sked. Strimla gurkan fint på längden och skär sedan rakt över till små tärningar.
3. Halvera och ta bort kärnan ur avokadon. Gröp ur halvorna med en sked och tärna fint. Finhacka schalottenlök och vitlök.
4. Skala en valnötsstor bit ingefära och finhacka den. Finhacka chili men var försiktig, hettan i färsk chili kan variera mycket.
5. Skär dillen fint och blanda alla ingredienserna till salladen.
6. Hetta upp neutral olja i en panna. Snåla inte, skinnet ska bli riktigt frasigt och då behövs oljan. Lägg i laxen med skinnsidan ner. Stek vackert gyllenbrun på båda sidor.
7. Servera tillsammans med salladen.
Snabbgravad, sotad lax med smörsås
(4 pers)
600 g laxfilé av mittbiten
1 msk salt
1 msk socker
Skär laxen i åtta bitar. Blanda salt och socker. Klappa in blandningen runt laxbitarna. Tar du bort skinnet så tar fisken åt sig mer av smaken. Låt ligga en timme.
Smörsås
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 msk grädde
150 g smör, rumstempererat
Citron
Salt & peppar
1. Finhacka löken och lägg den i en kastrull med vin och vinäger. Koka ihop tills ett par matskedar återstår. Sila från löken, häll på grädden och koka upp.
2. Ta kastrullen från värmen och vispa i det rumstempererade smöret, en klick i taget. Smaka av med några droppar citron, salt och peppar.
3. Ta fram laxen och torka av den noga. Hetta upp en stekpanna och pensla laxen med olja innan du lägger den i pannan. Sotad innebär att den ska ha en torr brynt yta. Inte bränd men precis på gränsen.
4. Eftersom laxskivorna är tunnskurna hinner de precis steka genom under den snabba tillagningen.
5. Servera laxen med smörsåsen och sommarens första, allra finaste, lättkokta primörer.
Skinklindad lax med ugnsbakade rödbetor
(4 pers)
600–800 g laxfilé av mittbiten
4 skivor parmaskinka
Färska rödbetor
olivolja
färsk rosmarin
salt
1. Sätt ugnen på 200°. Färska rödbetor i knippe halverar du utan att skala först. Lägg dem i en form och ringla över olivolja. Finhacka ett par kvistar rosmarin. Strö över salt, gärna i flingor. Sätt in i ugnen. Tiden varierar beroende på betornas storlek, men räkna med 25 till 35 minuter.
2. Skär bort skinnet från laxen. Dela i fyra bitar och linda in varje bit i en skiva skinka. Stek vackert bruna i panna. Ställ laxen åt sidan. När du bedömer att rödbetorna är färdiga sänker du ugnsvärmen till 125° och lägger in laxen vid betorna. Några minuter i ugnsvärmen räcker för att laxen ska bli genomstekt.
3. Servera lax och rödbetor tillsammans med en klick majonnäs och rejäla bitar citron.
Majonnäs
1 ägg
1 ½ msk ljus fransk senap
1 ½–2 dl rapsolja
salt
Lägg ägget i kokande vatten i tio sekunder. Ta upp och gröp ut det i behållaren till en stavmixer. Klicka i senapen och kör i gång mixern samtidigt som du häller i oljan i en fin stråle. 30 sekunder senare är det klart. Smaka av med salt.
- En välmatad fiskburgare med sötsyrliga tomater.
Laxburgare med tomatsallad
(4 pers)
700 g skinnfri lax, slaksida eller stjärtbit
1 skiva formbröd
½ tsk salt
1 ägg
½ citron rivet skal och saft
1 finriven vitlöksklyfta
chiliflakes
1. Börja med att köra brödet till smulor i en matbetredare. Häll upp smulorna i en skål och lägg ner den skinn- och benfria laxen i bitar. Kör i gång beredaren en kort stund.
2. Blanda laxfärs, brödsmulor, salt, citronskal, vitlök och lite chiliflakes. Forma till fyra burgare och stek dem i panna.
3. Fyra skivor surdegsbröd.
Tomatsallad
600 g tomater, gärna små i blandade färger
2 msk olivolja
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt
Krama sönder tomaterna med rena fingrar och blanda med olja. Skiva rödlöken tunt och finhacka vitlöken. Smaka av med salt.
Servera laxburgarna på surdegsbrödet och fördela tomatsalladen över.