Senaste nytt från stekpannan – Vänd biffen om och omigen
Så händer det igen. En absolut sanning är inte alls sann. Regeln man följt, trott på och själv fört vidare är fel. Den här gången handlar det om stekning. Biffen, kotletten eller filébiten som man just lagt i en fräsande stekpanna, den ska ju helst bara vändas en gång, eller hur? Men, nej det är helt fel har det visat sig.
Forskning refererad från mycket pålitlig källa säger istället, vänd ofta. Med bara en vändning blir köttet ojämnt tillagat. Det släpper mer vätska och riskerar att bli bränt och torrt.
Nya rådet säger istället, vänd ofta i het panna. Fyra gånger i minuten för att värmen ska arbeta sig in jämnt från båda sidor. Så blir köttet saftigt, jämnt tillagat och alltihop går lite fortare.
Någonting om rumstempererat kött behöver jag väl knappast säga. Ni vet det där om att köttet ska tas ut från kylen i tid för temperering och att ytan ska vara avtorkad innan lägger sin köttbit i stekpannan. Det är en sanning som står fast, i alla fall just nu.