Chefredaktören funderar på en avgrundsdjup okunnighet om naturen

Ska man skratta eller gråta?

Ledare

SVT Plays stora satsning på slow-tv genom att med en uppsjö av kameror filma älgar som eventuellt simmar över Ångermanälven är en succé. Kamerorna är igång dygnets alla timmar och det hela sänds under slutet av april och början av maj. 

Vi snackar runt sju miljoner startade strömmar bara i Sverige. SVT har dessutom sålt in konceptet till andra länder. Och vi vet ju att tyskarna älskar den svenska älgen…

Ena sidan av mig njuter av detta. Det visar hur stort intresset för naturen egentligen är.

Det handlar inte bara om oss som lever med naturen året om, som jagar, fiskar, plockar svamp och bär och inte behöver köpa nya vandringskängor och specialsydda stretchiga windstopperblocker XX3 infinity-propants för att ta med oss barn eller barnbarn ut på en korvgrillning vid strandkanten. 

Nej, här sitter folk i sina lägenheter - vars närmaste natur är en stadspark - och kan från första parkett följa ett stenåldrigt skeende i naturen. Jag fullkomligt älskar det!

Folkbildning

Det sprider kunskap, intresse och förståelse för det finaste viltet vi har i Sverige. Och förutom älgen så syns järv, björn, lo och mängder av småvilt.I chatten intill sändningen och i diverse Facebookgrupper ställs nyfikna frågor om arter och beteende och dessa frågor besvaras seriöst av mer kunniga. Det handlar om tio inlägg i minuten ibland. Bästa sortens folkbildning i ett ämne som ligger både dig och mig varmt om hjärtat! Men… Det finns ett men. 

I dessa chattar och på Facebook avslöjas samtidigt en avgrundsdjup okunnighet om naturen.

”Jag ser inga horn, är det bara hondjur?”

”Ha en björnåtel intill älgvandring. Det skrämmer älgarna” 

”Hur kan dom simma där, det är ju en massa hus?””Hur tar sig älgar över vägen?”

Balkongbiologi och disneyfiering

Och det värsta är att älgarna i många fall avvildas och blir till kram- och tamdjur i många betraktares ögon. Det är vi och våra älgar. Allt detta är i grunden inte konstigt. Urbaniseringen har gjort att allt fler lever allt längre bort från den naturliga naturen. 

Man kan lite fult kalla det för balkongbiologi och Disneyfiering. Sett mot den bakgrunden är SVT:s satsning än mer viktig. Sansad diskussion, lagom mycket fakta och ett levande resonemang mellan tittare där högt och lågt diskuteras och reds ut. Det leder på sikt till minskad okunskap och till att allt fler uppskattar den vilda naturen som den är. 

Det tycker jag är viktigt.

ANDERS INGVARSSON