En attack från ett vildsvin kan få ödesdigra konsekvenser.
Skydda dig mot vildsvinens betar
Med jakten på vildsvin ökar också behovet av skydd mot angrepp från vassa betar. En som fick lära sig läxan den hårda vägen är Peter Glans som blev attackerad av en stor galt. Läs hans historia och vår guide över vildsvinsbyxorna som skyddar mot vildsvinens betar.
När antalet vildsvin ökar och jakten blir mer frekvent ökar också antalet angrepp på jägare och hundar. Även om de flesta jakter slutar lyckligt bör man inte vifta bort faran. Ett pressat vildsvin kan skada en jägare rejält och därför har de skyddande vildsvinsbyxorna ökat i popularitet.
Vilka byxor som passar bäst är som vanligt en smaksak och i vildsvinsbyxans fall handlar det inte sällan om hur mycket skydd man vill bära. Ju mer skydd, desto svårare blir det att röra sig och dessutom kan vissa av byxorna bli varma.
Å andra sidan kan du känna en större trygghet under jakten, inte minst om du är hundförare och speciellt exponerad för angrepp. Skyddsmaterialet består vanligen av någon form av kevlar och ska tåla en spetsig bete.
En som fick känna på hur illa det kan gå är Peter Glans som till vardags jobbar på Jaktia i Karlskrona. Under en älgjakt i Ronnebytrakten sprang en stor svart galt rakt in i Peter och borrar in beten i vadbenet.
– Jag kände direkt att det var något som inte stämde eftersom det blev väldigt varmt i kängan. När jag tittade ned såg jag ett litet hål i de vanliga jaktbyxorna.
Peter ringde sin pappa som gick bredvid honom i drevkedjan och utan den hjälpen kunde det ha slutat mycket illa. När han fick av Peters känga var den full av blod.
– När vi kom in till sjukhuset blev det akutoperation eftersom artärer, nerver och muskelfästen var avslitna i benet.
Även om Peter oftast jagar med andra händer det att han går ut ensam med sina hundar. Peter är säker på hur utgången blivit om han varit utan kollegor i skogen den där oktoberdagen.
– Då hade jag inte klarat det. Jag skulle aldrig fått stopp på blödningen själv innan jag förblött. Det har jag tänkt på många gånger efteråt.
Riktigt bra i benet kommer det aldrig att bli och Peter har men för livet. Efter den dramatiska händelsen har han börjat tänka mer på säkerheten när han jagar.
– Man är ju försiktigare, helt klart. Jag går inte gärna i planteringar där det är tätt. Man tänker efter en extra gång och är vaksam.
I dag går inte Peter utan skyddsbyxor när det är dags för jakt på större vilt.
– Skyddsbyxorna jag har nu känns som vanliga jaktbyxor och man märker inte att det är skydd i. Om jag jagar fågel tar jag vanliga byxor men så fort jag ska ut och jaga vildsvin eller annat, åker skyddsbyxorna på.
FAKTA: Vildsvinsbyxans skydd
Det finns byxor med olika funktioner men gemensamt för modellerna i guiden är att alla innehåller skyddsmaterial av kevlar eller kevlarliknande material som Twaron eller SAT. Kevlar är en sammansättning av syntetiska fibrer som skapades på 1960-talet och som nu finns i allt från skyddsmaterial till flygplan. Fördelen med kevlar är att den är fem gånger starkare än rent stål vid samma vikt och därför optimal att bära som skydd. Men ju mer kevlar i byxorna, desto tyngre och mer obekväma blir de. Därför sätter tillverkarna mest skyddsmaterial där det bäst behövs som till exempel på insidan av låren och i ljumskarna där stora kroppspulsådern går och där en vildsvinsbete kan göra mest skada.
JoF Premium
1 Månad
1 kr
Därefter 39 kr/mån
Avsluta när du vill
Prova nu
Premium + Tidning
✔️Allt från Premium
✔️Tidning hem
44 kr / nr
Ingen bindningstid
Köp nu