Skola: lär dig byxa en fisk
Det finns kökstrick som man tar för givet att alla kan. De är självklart enkla och gör middagen så otroligt mycket bättre. Man kan helt enkelt inte ha missat dem bara för att de är så bra. Men nej, så är det ju inte. Käkade middag hemma hos en kompis som hade problem med ungarna och fisk. Hela frysen full med abborre och gös men bara fiskpinnar på tallriken. De hade en olöslig benkonflikt. Tills jag kom och visade tricket.
Både gös och abborre tillhör de där fiskarna som man kan få till helt benfria. I alla fall om man startar med att filéa dem. Efter det ”byxar” man filébiten. Känn med fingret efter raden av ben som sitter mitt i filén. Skär ett snitt på varje sida och lyft bort hela benraden. Känn noga på fisken igen. Det får inte finnas minsta stickiga benbit kvar.
Så simpelt, enkelt. Om man vet om det förstås. Här kan du följa processen steg för steg från hel fisk till den garanterat benfria filén.